Žitný kváskový chléb

20 porcí
120 min.
12x

Suroviny

  • 700 g celozrnné žitné mouky
  • dvě lžíce žitného kvásku
  • 660 ml filtrované vody
  • mořská sůl
  • chlebové koření
  • neloupaný seznam
  • máslo

Postup:

  1. Promícháme v míse 350 g celozrnné žitné mouky, 2 lžíce žitného kvásku a 460 ml filtrované vody
  2. Přikryjeme utěrkou a necháme kvasit 12 hodin.
  3. Poté odebereme kvásek na další pečení.
  4. Do zbytku těsta přimícháme 350 g celozrnné žitné mouky, 200 ml filtrované vody, 2 lžičky mořské soli a 1 lžíci chlebového koření.
  5. Formu vymažeme máslem a vysypeme sezamem, překulíme do ní těsto, urovnáme a necháme další 12 hodin kvasit pod utěrkou.
  6. Následně pečeme 10 minut na 250 stupňů, poté troubu snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
  7. Nakonec vyklopíme z formy a dopékáme 10 min, aby byl křupavý. 
Využíváme soubory cookies!
Aby náš web fungoval přesně tak, jak má, využíváme soubory cookies, které zpracováváme podle zásad ochrany osobních údajů. Další informace o využití cookies souborů naleznete zde.